2023-10-04 PFAS – en ödesfråga för folkhälsan

Ingenjörer för Miljön Väst inbjuder till digital caféafton med
Mattias Öberg

Onsdag 4 oktober kl. 18.00 – 19.30

PFAS – en ödesfråga för folkhälsan…

 

Mattias Öberg, toxikolog och forskare på Karolinska Institutet samt expertvittne i den pågående rättegången om PFAS-skandalen vid Kallinge flygflottilj i Ronneby. Mattias har framträtt som expert på PFAS i flera av Sveriges Radios program om förgiftningsskandalen i Ronneby, och hans dokumentär Mörkt Vatten nominerades nyligen till Radioakademins pris Guldörat som ”årets avslöjande”. Mattias kommer att ge oss en inblick i PFAS och hur ämnet påverkar oss biologiska varelser. PFAS är en grupp på 10 000 ämnen varav flera tillhör kategorin evighetskemikalier och är både hormonstörande och försvagar immunförsvaret. Det senaste året har flera nya gränsvärden beslutats och gränserna har stadigt förskjutits nedåt när forskningen ser nya effekter.

Antalet förorenade områden som upptäcks ökar både i Sverige och utomlands. I maj 2022 upptäcktes i Danmark att köttdjur som betat på PFAS-bevattnade strandängar hade resulterat i mycket hög exponering av konsumenter. Idag har regeringen planer på att släppa ut än mer PFAS till Vättern genom restaurering av militärflygplatsen i Karlsborg och landets räddningstjänster sprider fortfarande ut PFAS med brandskummet.

För oss inom IfM som arbetar med Naturliga Stegets metodik, så ser vi direkt att PFAS bryter ovillkorligen mot ramvillkor 2, dvs ämnet systematiskt ökar i koncentration då de inte bryts ned. Samtidigt så inser vi snart hur bråttom det är då PFAS har extremt farliga egenskaper som hotar både dagens och kommande generationer. Det är viktigt att vi därför tillsammans skapar en stark opinion mot tondöva beslutsfattare.

Kvällens moderator är vår ordförande Magnus Hedenmark, ekotoxikolog.

Välkomna!

 

Tid: onsdag 4 oktober 2023, kl. 18.00-19.30
Plats: digitalt möte via Zoom
Zoom: länk för anslutning till Zoom: https://us02web.zoom.us/j/88915035915 med
Passcode: 748633
Inspelning: Caféaftnar spelas in och kan ses i efterhand på IfM:s medlemssida.

 

 

 

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *