30 nov. Studenter möter politiker – Vad görs för att nå ett hållbart samhälle?

vision-2015-hur-langt-har-vi-natt-mediebox

Foto av Leums kommun

Utrymmet för att bromsa klimatförändringen och dess effekter krymper stadigt, parallellt med den ständigt ökande koldioxidhalten i atmosfären. En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige (SOU 2016:47) har presenterats och föreslår radikala åtgärder för att nå ett samhälle som är hållbart för kommande generationer. En mycket viktig remissinstans är kommunerna som hanterar transporter, energianvändning och konsumtion, det vill säga nyckelfrågor som också ligger nära allas vårt vardagsliv.

Det finns ett stort behov av en publik diskussion kring dessa hållbarhetsfrågor eftersom de beslut som fattas kommer att ha avgörande betydelse för framtidens samhälle och medborgare.

Studenter från de olika institutionerna vid Göteborgs universitet engagerar sig allt mer i föreningar för hållbarhetsfrågor och är en viktig röst i debatten. För att stimulera den demokratiska dialogen och gjuta liv i diskussionen vill vi låta dagens politiker möta morgondagens föräldrar och beslutsfattare. Vid denna Caféafton möts studenter med intresse för hållbarhetsfrågor och politiker från Lerums och Göteborgs kommuner till en fråge- och diskussionskväll på Ekocentrum. Samtalet kommer givetvis inte att kunna täcka alla hållbarhetsperspektiv på vår samhällsutveckling. Några av frågorna i fokus kommer att vara konsumtionsmönster och energiförsörjning utifrån fossilberoende.

I fråge- och diskussionspanelen möter vi:

  • Elisabeth Undén, (MP), stadssekreterare Göteborgs Stad och ordförande i Göteborg Energi och Lokalnämnden
  • Sofi Bringsoniou, (S), ledamot i Miljö- och klimatnämnden Göteborgs Stad.
  • Rutger Fridholm (MP), kommunalråd Lerums kommun
  • Henrik Ripa (M), kommunalråd Lerums kommun
  • Rebecca Hillman, student på Handelshögskolan i Göteborg och aktiv i hållbarhetsföreningen Handels Students for Sustainability (HaSS)
  • Wilhelm Åkesson, student på Handelshögskolan i Göteborg och aktiv i hållbarhetsföreningen Handels Students for Sustainability (HaSS).
  • Andreas Jonsson, student vid Göteborgs universitet, Globala Studier, med intresse för miljö- och rättvisefrågor.

Kvällens moderator är Annika Hagberg, miljövetare, egenföretagare som hållbarhetskonsult och nu också student i miljöpsykologi.

Evenemanget är gratis och öppet för alla. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller! Anmälan innebär tyvärr inte platsreservation, men vi vill gärna ha en anmälan senast den 28 november (fagerbergbjorn@gmail.com), för att om möjligt matcha behovet med rätt lokal.

Inledande föredragningar av de medverkande börjar kl 18.00 och därefter blir det diskussion till ca 19.30. Vi träffas i caféet på Ekocentrum från kl 17.30 för möjlighet till mingel och fika.

Aktiviteten anordnas av Ingenjörer för Miljön www.ingenjorerformiljon.se i samarbete med

Läkare för Miljön, www.lakareformiljon.se och Ekocentrum www.ekocentrum.se Vill du veta mer om dessa organisationer gå in på respektive hemsida.

cafeafton-30-nov-inbjudan