240904 Maglev med Henrik Ny, Rune Wigland och Markus Ottemark

MAGNETTÅG – intressant kunskap om en möjlighet för Västsverige och övriga landet

Ingenjörer för Miljön Väst och 

Chalmersska Ingenjörsföreningen Väst

inbjuder till MiljöPub med

Henrik Ny, Blekinge Tekniska Högskola

Rune Wigblad, Högskolan i Skövde

Markus Ottemark, Västsvenska Handelskammaren 

Onsdag 4 september kl 18.00–20.00

Har vi verkligen funnit den optimala tekniken för framtida hållbara tågtransporter? Henrik Ny ska presentera sin forskning på området om Maglev på MiljöPuben den 4 september i Palmstedtsalen i Chalmers Kårhus.

Vad är Maglev-teknologin och vad är den bra för? https://www.zatran.com/en/technology/maglev/

Teknologin magnetisk levitation (maglev) används inom olika sektorer och applikationer, inklusive hjärtpumpar, turbinlager och magnettåg. Framtiden kräver hållbara och snabba transportlösningar. Över hela världen strävar forskare och företag efter de mest effektiva svaren på denna utmaning. Magnettåg erbjuder snabba, energieffektiva, materialeffektiva transporter från stad till stad med lågt buller, låga utsläpp till atmosfären och låg påverkan på naturområden.

Under seminariet undersöker vi följande frågor:

  1. Är Maglev-tåget ekonomiskt lönsamt jämfört med traditionella höghastighetståg och inrikesflyg?
  2. Kan Maglev-tåget klara en rigorös strategisk hållbarhetsbedömning och konkurrera med traditionella höghastighetståg och inrikesflyg i detta avseende?
  3. Vilka utmaningar väntar innan de olika Maglev-applikationerna framgångsrikt kan penetrera marknaden?
  4. Läget och tankar kring Skagerackbanan på sträckan Oslo–Göteborg.

Kvällens förste talare är docent Henrik Ny som sedan tio år driver forskargruppen SustainTrans vid Blekinge Tekniska Högskola. Gruppen fokuserar på snabbomställning till hållbarhet för transport-, och energisystem och andra stöttande sektorer.

Som huvudmetod används strategisk hållbarhetsanalys (enligt FSSD) i kombination med systemanalys (modellering och simulering) för att ta fram och utvärdera scenarier för snabbomställning till hållbarhet inom de berörda sektorerna.

Mer om SustainTrans vid BTH finns här: www.bth.se/sustaintrans

Kvällens andre talare är Rune Wigblad, professor i företagsekonomi med inriktning industriell ekonomi på Strömstads akademi och Högskolan Skövde. Rune kommer att basera sin dragning på den presentation som han ger på den kommande internationella Maglevkonferensen i Malmö som Henrik Ny är huvudarrangör av, https://www.maglev2024.com

Många fria och intressanta beskrivningar, debattinlägg och tankar om magnettåg finns här: http://stromstadakademi.se/FSS/FSS-30.pdf sammanställt av Rune Wigblad inom ramen för Strömstad Akademis Fria Skriftserie.

Kvällens tredje talare är Markus Ottemark från Västsvenska Handelskammaren där han ansvarar för infrastrukturfrågor. Markus berättar om näringslivets behov av snabba och säkra transporter och om det västsvenska näringslivets prioriteringar på infrastrukturområdet. Det blir också några ord om idén och läget vad gäller Skagerackbanan, en transportväg mellan Oslo och Göteborg.  

Genom samarbete med Chalmersska Ingenjörsföreningen Väst har vi tillgång till Palmstedtsalen i Chalmers Kårhus.

Kom gärna redan kl 17.00 för en AW på J.A. Pripps Pub & Café i Chalmers Kårhus som ligger vid Chalmers huvudentré och vid spårvagnshållplats Chalmers. Varmt välkommen till en intressant MiljöPub på Chalmers i Göteborg. 

Kvällens moderatorer är Håkan Lindgren från IfM, Claes Berlin från Chalmersska Ingenjörsföreningen och på Zoom deltar IfMs ordförande Magnus Hedenmark.

Tid: onsdag 4 september 2024, kl. 18.00–20.00. AW från kl 17.00 på J.A. Pripps Pub & Café i Chalmers Kårhus.
Plats: Palmstedtsalen i Chalmers Kårhus i Göteborg samt via Zoom
Zoom-länk för anslutning till Zoom https://us02web.zoom.us/j/81942677853
Mötes-ID: 819 4267 7853
Lösenkod: 977988

Inspelning: Caféaftnar och MiljöPubar spelas in och kan ses i efterhand på https://ingenjorerformiljon.se/medlemssida/ om du är medlem.

Du blir medlem i Ingenjörer för Miljön och stödjer vår verksamhet genom att swisha 200 kr till 123 255 4699 och ange namn, e-post och mobilnummer.

https://ingenjorerformiljon.se/

Du kan också bli medlem i Chalmersska Ingenjörsföreningen https://avancez.se/vast

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *