13 november Kolinlagring

Tid 2019-11-13  18.00- 1930
Mingel från kl 17.30

Plats Ekocentrum

 

Kolinlagring – för bördigheten och klimatet   OHpresentation Kätterer omkolinlagring

Låt marken bli klimaträddare! Möjligheten att öka kolinlagring i jordbruksmark lyfts fram i politiska klimatstrategier på global, europeisk och nationell nivå eftersom det anses vara en av de mest kostnadseffektiva åtgärderna för att minska vår klimatpåverkan.

Vi inleder kvällen med några glimtar ur Tina-Marie Qvibergs dokumentärfilm ”Den sista skörden” och därefter får Thomas Kätterer förklara hur det ska gå till…

SLU-forskaren Thomas Kätterer berättar den här kvällen om det alltmer aktuella ämnet; hur ska jordens åkermark räcka till att producera livsmedel till jordens ständigt ökande befolkning?

Thomas kommer att belysa flera aspekter: bra jordbruksmark är en begränsad resurs – jordbruksmark förstörs genom överutnyttjande, erosion och försaltning – naturskogar försvinner och ersätts med jordbruksmark – uthållig intensifiering av jordbruket är en nödvändighet för att försörja en växande befolkning med förnödenheter – hur kan markbördighet höjas och varför leder detta till minskad klimatpåverkan – hur är läget i Sverige och hur kan vi öka bördigheten och minska klimatavtrycket – vilka odlingsmetoder bör gynnas?

Moderator och ”side-kick” är Klara Hansson, projektledare för Modellodlingen på Angereds Gård, odlare och trädgårdsmästare https://www.instagram.com/modellodlingen/. Har tidigare bl.a. jobbat på Earthculture Farm och Botaniska trädgården.

Programmet börjar kl 18.00. Vi träffas i caféet på Ekocentrum från kl 17.30 för möjlighet till mingel och fika.

Anmälan senast den 11 november till Lars Åkeson (akeson@mbox300.tele2.se)
Begränsat antal platser, först till kvarn gäller! Anmälan innebär tyvärr inte platsreservation, men vi vill gärna ha en anmälan för att om möjligt matcha behovet med rätt lokal.

Seminariet anordnas av Ingenjörer för miljön, www.ingenjorerformiljon.se  i samarbete med Läkare för Miljön www.lakareformiljon.org och Ekoentrum, www.ekocentrum.se