Vi närmar oss fort nästa Global Climate Strike

Fridays for Future Göteborg uppmanar alla att gå ut i strejk fredagen den 29 november inför FN:s stora klimatkonferens som kommer att hållas i Madrid i Spanien den 2–13 december 2019. Klockan 14.30 samlas vi i Bältesspännarparken och tågar sedan gemensamt ner till Gustav Adolfs torg där musik, tal och andra festligheter äger rum fram tills klockan 17.00.

Varför?
Jordens klimat befinner sig i ett nödläge. Isarna smälter, havsnivåerna stiger, djur och människor dör. Vi kräver att politikerna tar sitt ansvar. Den 2-13 december håller Förenta Nationerna sin årliga klimatkonferens och vi demonstrerar för att uppmana dem till handling.

Vilka är vi?
Fridays For Future är en global rörelse som startades av Greta Thunberg den 20 augusti 2018. Hon satte sig ensam utanför riksdagshuset i Stockholm. Hon var trött på samhällets ovilja att se klimatkrisen för vad den är, en kris. Varje fredag strejkar nu tusentals elever och studenter i över 100 länder på alla kontinenter för att politikerna ska göra följande:

Håll den globala temperaturökningen under 1,5 ° C jämfört med förindustriella nivåer.

Följ Parisavtalet och säkerställ klimaträttvisa.

Lyssna på den bästa förenade vetenskapen som för närvarande finns.

Program:
14:30 – Uppsamling i Bältesspännarparken
15:00 – Marsch från Bältesspännarparken till Gustaf Adolfs Torg
16:00 – Tal och musik på Gustaf Adolfs Torg (detaljer avtäcks under strejkveckan)
ca 17:30 – Avslutning

Mer information hittar du här:
https://fridaysforfuture.se/
http://www.klimatsamling.se/

Fridays for Future  Fridays for Future 190927

demonstrationen i Göteborg den 27 september för klimatet, med marsch från Bältesspännarparken slutade vid Gustav Adolfs torg. Vi samlades vid 15- tiden för avmarsch kl 15.30.

Polisen rapporterade tidigt att ca 700 personer samlats i hällande regn. Vi tyckte vi var betydlig fler 1000 eller flera 1000. Den slutliga uppskattningen landade vid 10 000. Att få igång 10000 i ordnad förflyttning blir utsträckt både i tid och rum. Först framåt 16.30 var huvuddelen på plats.  Trafiken stod helt still under någon timme.

Från scenen hörde vi en yngling, Simon, som fyllde 18 år på dagen tala i sann Greta-anda.  Johan Ehrenberg, ETC, som hade avvikit från biblioteksmässan, stod för hopp och tilltro till vår vilja och förmåga till förändring. Vi fick också höra skönsång av Annika Norlin.

När det sen rapporterades att 6 000 000 människor deltagit i strejker över hela jorden, då kändes det stort.

Vi i Ingenjörer och Läkare för Miljön vill tacka alla som var med och stöttade vår marsch för klimatet. Egentligen är det så mycket mer, en marsch för hållbar utveckling, minskad resursanvändning och ändrad livsstil.Fridays for Future 190927