3 april Vad ska vi äta som är bäst för hälsan och miljön och hur ska det gå att få till det?
Caféafton 190403, kl 1800 till 1930 (mingel startar 1730)
Ekocentrum, Aschebergsg 44, Göteborg
Vårens serie av Caféaftnar har som tema den omställning som är helt nödvändig för att nå klimatavtalets i Paris målsättning om en temperaturökning väl under 2oC. Nu har turen kommit till maten, som för hushållen i Sverige orsakar lika mycket utsläpp av växthusgaser som transporter. Avsikten med denna caféafton är att uppdatera oss om kunskapsunderlaget och ge goda exempel på hur det ska gå till att lägga om kostvanor med utgångspunkt från skolmat och restaurangmåltider.
Docent Lars Ellegård, Enheten för klinisk nutrition vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, kommenterar EAT-Lancet rapporten om ”Food in the anthropocene” om kost som är hälsosam och samtidigt långsiktigt hållbar för miljön och klimatet. OHpresentation190403Lars Ellegård
Jörgen Gabrielsson, kock med stor erfarenhet av att i eget företag laga och servera skolmat, kommer att dela med sig av sin idéer om hur det kan gå till att bryta mönster och introducera nya råvaror och maträtter.
Emma Jonson från företaget CarbonCloud kommer att berätta om företagets vision och arbete med att att minska klimatfotavtrycket från maten med 60% OHpresentationEmma Jonson
Sofia Hammarstand, ST-läkare och forskare vid Arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och styrelseledamot i Läkare för Miljön är moderator.
Anmälan senast den 1 april till Björn Fagerberg (bjorn.fagerberg@ gu.se)
Programmet börjar kl 18.00. Vi träffas i caféet på Ekocentrum från kl 17.30 för möjlighet till mingel och fika.
Begränsat antal platser, först till kvarn gäller! Anmälan innebär tyvärr inte platsreservation, men vi vill gärna ha en anmälan för att om möjligt matcha behovet med rätt lokal
Aktiviteten anordnas av Läkare för Miljön www.lakareformiljon.org och Ingenjörer för Miljön www.ingenjorerformiljon.se i samarbete med Ekocentrum www.ekocentrum.se